Çocuğunuzun Beyin Gelişimi İçin En Önemli 3 Şey

İnsan ilişkileri ve Nörobilim (Bağlanma ve Sosyal Beynin Gelişimi) kitabının yazarı, akademisyen, nörobilimci ve klinik psikolog Louis Cozolino; yıllar süren araştırmaları ve tecrübesiyle aktarıyor ki;

“Doğada tekli nöronlar ve beyin mevcut değildir.

Karşılıklı uyaran bir etkileşim olmaksızın; beyindeki nöronlar ve dolayısıyla insanlık yok olur, ölür..”

“Beyin gelişimi için en önemli şey, ilişkidir. “

____

Ve ekliyor: Beyin, tecrübe ve ilişki ile gelişen “sosyal bir organ”.

🧠Gerçek, sevgi dolu, empatik ve “bağ odaklı” bir ilişkinin, sadece sağlıklı gelişim göstermesi bir yana;

🧠Beynin varolabilmesi için birincil şartı olduğunu ve

🧠Hayatı boyunca böyle bir yada birkaç ilişki deneyimlemiş olmanın; insan beyninin değişmesi ve yeniden şekillenmesini sağlamak için yeterli olabildiğini anlatıyor.

____

Cozolino aynı zamanda; seven/sevilen beyin ile korkan beyin tanımlarına psikolojik terapi literatüründe yer verilmesinin önemine ilk işaret edenlerden.

Ve terapinin tek yönlü bir iyileşme için en etkili araç olduğunu; ancak anne/baba, bakım verenler ve öğretmenlerin; çocuklarla olan ilişkiyi öncelik sıralamasında en üste taşımalarını öneriyor.

____

Ebeveynlik yaklaşımları ve eğitim sistemlerinin; otoriter, eğitici, direktif veren, üstenci ve yetişkini/akademik başarıyı önceleyen bir anlayış yerine, çocuğu ve ilişkiyi odağına alan bir anlayışa evrilmesinin öneminden bahsediyor.

____

Özetle; insanı ve insan/çocuk beynini geliştiren en önemli şeylerin başında ilişki, bağ ve empati geliyor.

____

Çocukların nasıl da güzel uyuması, tuvalet eğitimini başarıyla tamamlaması, renkleri, harfleri, sayıları çabucak kavraması, yemeklerini güzel güzel yemesi, anne/babasının sözünden hiç çıkmaması, zeka kartlarını su gibi ezberlemesi, erkenden bağımsızlaşıp tek başına kalması/oynaması listenin sonlarında kalıyor.

____

Bağ Herşeydir!

________

Görsel: https://healthblog.uofmhealth.org/brain-health/help-scientists-uncover-new-insights-into-childhood-brain-development?amp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir